آموزش

عیب یابی در شبکه Profibus

عیب یابی در شبکه Profibus

از نظر نمایندگی زیمنس ایران موضوع عیب یابی یکی از مقوله‌های اصلی در کاربرد شبکه پروفی‌باس است که بسیاری از دست‌اندرکاران اتوماسیون صنعتی با آن مواجه هستند.

اگر بگوییم موضوع عیب یابی در سیستم‌های مبتنی بر پروفی‌باس نیست به سیستم‌های متمرکز دارای اهمیت بیشتری است شاید اغراق نکرده باشیم وقتی کارت‌های I/O از رک اصلی حذف شده و به صورت غیر متمرکز روی Remote I/O ها قرار می‌گیرد بروز مشکل در یک وسیله می‌تواند تاثیر نا مطلوب روی کل شبکه داشته باشد و عملکرد سایر وسایل متصل به باس را نیز تحت تاثیر قرار دهد در حالی که در سیستم‌های متمرکز به ندرت با چنین شرایطی مواجه می‌شویم.

در حین بهره برداری از فرآیند بروز هر گونه فالت که منجر به توقف یا اختلال در تولید می‌گردد باید در اسرع وقت تشخیص داده شده و برطرف گردد. معمولا بسیاری از مهندسان اتوماسیون در صنعت در بخش نگهداری و تعمیرات جذب می‌شوند و رفع عیب یکی از وظایف اصلی آن‌های به شمار می‌رود.

عیوب و اشکالاتی که ممکن است در شبکه Profibus-DP رخ دهند متنوع و متفاوت هستند و تاثیر آن‌ها روی عملکرد سیستم کنترل جای بحث دارد که به آن پرداخته خواهد شد در آینده.

در اینجا نمونه‌هایی از اشکالات شبکه Profibus-DP را لیست کرده و در ادامه به نحوه رفع آن‌ها خواهیم پرداخت:

  1. قطع شدن کابل شبکه
  2. جدا شدن کانکتور از وسیله
  3. بی برق شدن تجهیزات وسط باس
  4. بی برق شدن وسیله ابتدا و انتهای باس
  5. فعال نبودن ترمینیتور ابتدا و انتهای باس
  6. فعال شدن ترمینیتور وسط باس
  7. اضافه یا حذف کردن یک ماژول روی Slave
  8. آدرس غلط دیپ سوئیچ روی وسیله
  9. فعال شدن وقفه Diagnostic تجهیزات Slave
  10. اتصال کوتاه دو سیم وسط باس
  11. اتصال غلط کابل به کانکتور با توجه به فلش‌های ورودی و خروجی آن
  12. اتصال جا به جای سیم‌های A و B به ترمینال‌های کانکتور
  13. عدم اتصال شیلد به زمین
  14. انشعابات بسیار کوتاه کمتر از یک متر
  15. تکراری بودن آدرس‌ها
  16. یکسان نبودن سرعت دو طرف شبکه
  17. تنظیم نبودن پارامتر‌های باس
  18. دانلود نشدن تنظیمات به کنترلر
  19. اشتباه بودن پارامتر‌ها در برنامه نویسی Send/Recv
  20. تنظیم غلط آدرس HAS

 

 

کوپل رادیویی

تداخل رادیویی به صورت ترکیبی از کوپل الکتریکی و کوپل مغناطیسی است. این امواج که فرکانس بالا دارند می‌توانند از سطوح مختلف عبور کنند. اگر کابل پروفی‌باس از نوع مناسب نباشد و وسیله بی سیم در نزدیکی آن فعال شود منجر به نفوذ امواج فرکانس بالا به داخل کابل شده و هادی‌های مسی شبیه یک آنتن گیرنده عمل می‌نماید.

اگر روپوش فویل آلومینیومی روی دو رشته سیم هادی وجود داشته باشد مانع نفوذ این امواج به داخل کابل خواهد شد در این شرایط فویل آلومینیومی باید زمین شود. پنل‌های فلزی کاملا بسته شده نیز مانع عبور نویز رادیویی و تاثیر روی تجهیزات داخلی می‌شوند.

 

 

نقطه شروع عیب یابی شبکه Profibus از نظر نمایندگی زیمنس

قبلا گفتیم در هنگام بروز مشکل حالت‌های مختلفی برای سیستم کنترل رخ می‌دهد در تمام موارد مهم‌ترین نکته این است که به‌ هیچ وجه نباید اقدام به دستکاری سیستم کرد به عبارت دیگر از کار‌هایی مانند ریست کردن سیستم قطع و وصل برق تجهیزات، دستکاری کانکتور‌ها و ترمینیتورها و امثال آن اکیدا اجتناب شود.

 

نقطه شروع عیب‌یابی در ارتباط Master-Slave

در شرایطی که چراغ Bus Fault روی CPU به صورت چشمک زن است معمولا چراغ EXTF یا SF نیز روشن می‌شود. با روشن شدن این چراغ‌ها قطعا علت فالت در بافر CPU ثبت شده است بنابراین در شرایط ذکر شده روش‌هایی برای شروع عیب یابی پیشنهاد می‌شود:

 

 

مشاهده محتویات بافر CPU

تمام رخ‌دادها و فالتها با ذکر تاریخ و زمان در Diagnostic Buffer مربوط به CPU ثبت می‌شوند. این پنجره از منوی PLC>Module Information در نرم‌افزار SIMATIC Manager یا با کلید میانبر Ctrl+D در دسترس است.

 

مشاهده وضعیت Slave ها به صورت آنلاین

برنامه HW Config را باز کرده و به مد Online می‌رویم سه حالت برای Slave ها مشاهده می‌شود:

  1. Slave به صورت پر رنگ بدون هیچ علامت قرمز رنگی ظاهر می‌شود.
  2. Slave با خط قرمز ظاهر می‌شود.
  3. Slave با دایره قرمز ظاهر می‌شود.
  • اگر هیچ علامتی روی Slave نباشد یعنی در دسترس است و مشکل خاصی ندارد.
  • اگر Slave با خط قرمز ظاهر شود یعنی Master به آن دسترسی ندارد.
  • اگر Slave با دایره قرمز ظاهر شود یعنی در دسترس است ولی یک فالت داخلی روی Slave وجود دارد.

وقتی Master دارای چندین Slave باشد و روی یکی از آن‌ها خط قرمز ببینیم و بقیه بدون خط یا دایره قرمز باشند در این شرایط روی Master حتما چراغ Bus Fault چشمک زن است. روی Slave مربوطه نیز اگر تغذیه وصل باشد چراغ BF چشمک‌زن خواهد بود ولی روی سایر Slaveها هیچ چراغی روشن نیست و نرمال هستند.

وقتی روی یکی از Slaveها دایره قرمز ظاهر شود در این حالت چراغ Bus Fault روی CPU و روی Slave خاموش است ولی چراغ SF روی Slave و روی Master به صورت ثابت روشن می‌ماند.

 

 

مشاهده پنجره Diagnostic کارت شبکه

حالت‌های الف و ب مربوط به استفاده از پورت DP روی CPU به عنوان Master است اگر از کارت CP به عنوان Master استفاده شود در این شرایط هیچ پیغامی در بافر CPU ثبت نمی‌گردد و در پنجره Online نیز خط قرمز یا دایره قرمز مشاهده نمی‌شود.

وقتی Slave به کارت شبکه وصل است اشکالات آن منجر به چشمک زدن BF روی کارت شبکه یا روشن شدن SF کارت شبکه می‌گردد در این حالت برای شروع عیب یابی در HW Config روی کارت شبکه دوبار کلیک کرده و در سربرگ Diagnostic روی RUN کلیک کنید. در این حالت برنامه NCM S7 Diagnostic باز می‌شود. با استفاده از این برنامه می‌توان موارد زیر را در مورد کارت‌های شبکه پروفی‌باس بررسی کرد:

  • بافر خطایاب کارت شبکه
  • تغییر حالت کاری کارت شبکه
  • پاک کردن حافظه کارت شبکه
  • وضعیت Slave های متصل به کارت شبکه

تکنوکلید نماینده تعمیر plc با داشتن متخصصینی تحصیل کرده و با تجربه می‌تواند شما را در این زمینه همراهی کرده تا خدمات با کیفیت و تضمین شده به شما عزیزان ارائه دهد.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *